Compliment

Op een gewone vrijdagavond krijg ik telefoon. De kinderen liggen net op bed en ik ben van plan om eindelijk even op de bank te ploffen. Eigenlijk baal ik eerst nog een beetje. Wie belt er nu op vrijdagavond?

Tegenwoordig krijg ik niet meer zo vaak telefoon. De app heeft het bellen vervangen. Het blijkt ome Kees te zijn. Mijn oom uit Burgum, broer van mijn vader. Vreemd. Hij belt mij nooit. Eigenlijk zien we elkaar ook niet zo vaak meer nu mijn beppe is overleden. Alleen tijdens de jaarlijkse familiedag, maar die ging vorig jaar vanwege corona niet door.

Ome Kees wil me even een complimentje geven voor de Westereender. Hij vindt het zo'n mooie krant en geniet er elke keer van om deze te lezen. ,,Dat woe ik toch even sizze'', zegt ome Kees. Ik vraag me nog af of dit de enige reden is dat hij belt en dat blijkt inderdaad zo te zijn. Hij belt me dus speciaal om een complimentje te geven. Dat is toch geweldig? Mooier kan ik mijn weekend niet beginnen.

Ik bedank ome Kees dat hij mij speciaal belt voor dit compliment. Hij zegt dat hij dat wel vaker doet. Laatst heeft hij de keukenboer nog gebeld om te zeggen dat hij zo blij was met de nieuwe keuken en dat die zo mooi geplaatst was. ,,Is er niks mis mee?'', had de keukenman een beetje verbaasd gevraagd. ,,Nee hoor, ik wilde jullie alleen even een compliment geven'', zei mijn oom.

Blijkbaar zijn we dat nog niet gewend, dat we 'zomaar' een complimentje krijgen. Onze dochter Anouk (7) kwam vandaag huppelend uit school. Ze had een compliment gekregen van een klasgenoot. ,,Ik vind je mooi'', had hij voor haar opgeschreven.

Een complimentje krijgen is leuk. Een compliment geven ook!

Klasina van der Werf

1 maart 2021