Duurzaam denken

Duurzaamheid is tegenwoordig hét gesprek tijdens verjaardagsfeestjes. Nog nooit eerder heb ik zoveel gepraat over isoleren, zonnepanelen en warmtepompen als dit jaar. En dan bedoel ik niet voor de krant. Nee, gewoon tijdens privégesprekken met collega’s, vrienden en zelfs met mijn zussen.

Dat terwijl we echt al veel langer weten dat het slecht gaat met het klimaat en dat we ‘iets’ met duurzaamheid moeten doen. Maar nu we het door de hoge energierekening in onze eigen portemonnee voelen, komt de bewustwording pas écht op gang. Misschien is het heel naïef en klimaat-activisten die het onderwerp al jaren op de agenda proberen te krijgen zullen zeggen ‘zie je nou wel?’, maar blijkbaar werkt het zo bij mensen. Inclusief bij mezelf.

En ja, wij hebben inmiddels zonnepanelen op het dak, we doen de verwarming een graadje lager en gaan wat eerder op de fiets dan met de auto. Er moet eerst iets ergs gebeuren voordat er actie wordt ondernomen. In dit geval is dat de oorlog in Oekraïne. Sindsdien zijn de ontwikkelingen rondom circulair bouwen nog nooit zo snel gegaan als nu, zegt Coen Verboom van Dijkstra Draisma in een interview op pagina 35. Ook de energiecoaches hebben het drukker dan ooit en wethouder Rebecca Slijver heeft bijna een dagtaak aan de energiecrisis, zo vertellen ze in deze krant.

Als lokale krant kunnen we niet achterblijven en daarom kwam Johan Henk Heidstra op het idee om een themanummer te maken waarbij duurzaamheid centraal staat. Deze krant staat vol praktische verhalen met tips waar lezers in deze verwarrende tijd hopelijk wat aan hebben. Want waar moet je beginnen? En wat kost dat allemaal wel niet? De energiecoaches en ondernemers helpen mensen in deze regio graag!

Wat me hoop geeft in deze tijd zijn de jongeren. Hoe erg het ook is dat we onze kinderen opzadelen met de fouten die onze generatie heeft gemaakt, daardoor groeien zij op met het besef dat duurzaam denken en handelen de norm zijn. Dat zie je nu al aan jongeren als Jens van der Duim die als 23-jarige klimaatburgemeester van Noardeast-Fryslân is geworden. Jens droomt er zelfs van om onze gemeente duurzaam te maken. Dat is toch geweldig?

Toch moeten we - ondanks de klimaatcrisis, de wooncrisis, de energiecrisis, de coronacrisis en alle andere problemen die er momenteel in de wereld spelen - niet vergeten om te genieten. Daarom besteden we in onze krant ook aandacht aan onderwerpen waar lezers vrolijk van worden. Sinterklaas bijvoorbeeld. En daarbij gaan we niet meer in discussie over de kleur van de Pieten, nee we proberen net als de mannen van de Sint Nicolaas Centrale uit Kollumerzwaag de magie over te brengen van dit mooie feest.

Zelf heb ik er dit jaar wel op gelet dat mijn verlanglijstje duurzaam is, met zeep van Suver en warme pantoffels die ervoor kunnen zorgen dat de verwarming minder hoog hoeft. Overigens moet ik eerlijk bekennen dat de lijstjes van onze kinderen nog niet zo duurzaam zijn. Nou ja, ‘duur’ zijn de spullen die erop staan wel, maar de rest is ver te zoeken.

Klasina van der Werf
(Bron: Westereender november 2022)

16 november 2022