Roepende in de woestijn

Het is alweer twintig jaar geleden dat ik haar leerde kennen: Mirjam. Zij was destijds televisiemaker. We werkten bij hetzelfde persbureau en waren samen de eerste werknemers. Dat schepte een band. Een band voor het leven, want nog altijd hebben we contact.

Na ongeveer vijf jaar collega’s te zijn geweest gingen we allebei onze eigen weg, maar we bleven elkaar volgen. Zo vertelde Mirjam dat het haar droom was om yogalerares te worden. Naast haar werk als regisseur, producent en verslaggever volgde ze daarvoor een opleiding die vier jaar duurde.

Haar droom werd werkelijkheid. Sterker nog, sinds zeven jaar is Mirjam eigenaar van Yogacentrum Leeuwarden. Vorig jaar bewonderde ik haar nieuwe yogaschool die ze na een grondige verbouwing in 2019 had geopend. Een paar jaar ervoor was ze gestopt met haar televisiewerk om volledig voor de yogaschool te gaan.

En nu. Nu moet haar yogaschool, waar ze zo hard voor heeft gewerkt, dicht vanwege Covid-19. Ik besluit haar te bellen en vraag hoe het met haar gaat. ,,Goed’’, klinkt het opgewekt aan de andere kant van de lijn. Maar dan komt ze met haar verhaal. En daar schrik ik van.

,,Ik kan de huur en vaste lasten nog betalen en mijn schulden aflossen, maar het houdt niet over’’, zo geeft ze eerlijk toe. Recht op een vergoeding heeft ze niet met een partner die werkt. Hij is ook zelfstandig ondernemer, heeft een meubelmakerij, dus een vetpot is het niet. ,,Maar we kunnen het rooien.’’
Om het ritme erin te houden geeft Mirjam online lessen aan trouwe cursisten. Het grootste deel is afgehaakt, dus de inkomsten die ze krijgt zijn een druppel op de gloeiende plaat. Over de toekomst wil ze niet teveel nadenken. ,,Eerlijk gezegd ben ik daar wel wat huiverig voor.’’

Mirjam is denk ik de meest relaxte persoon die ik ken. Ook nu hoor ik haar zeggen: gewoon blijven doorademen, dan komt het goed. Het zegt wat, dat diezelfde Mirjam nu samen met 90 andere Friese ondernemers van yoga-, sport- en dansscholen een brandbrief heeft geschreven naar de overheid. Ze willen versoepelingen, juist nu! ,,Beweging en ontspanning zorgen voor een goede gezondheid, minder stress en angst. Dit blijken grote factoren voor corona te zijn. En dan mogen wij straks als laatste in rij weer open? Dat is geen beleid’’, zegt Mirjam.

Wat Mirjam misschien nog wel het meest frustrerend vindt is dat de overheid met een steunpakket voor welzijn en leefstijl komt omdat ze inzien hoe belangrijk het is om gezonder te leven. ,,En wie moeten dat volgens het kabinet regelen? Ambtenaren en buurtsportcoaches van de gemeenten. Dat terwijl wij als professionals thuis zitten en ons bedrijf moeten sluiten.’’

Cindy en Dirk van Sportstudio Dokkum (zie Westereender van maart) zitten in hetzelfde schuitje en kunnen ook niet wachten om weer los te gaan.  Al tijdens de vorige lockdown hebben ze er alles aan gedaan om binnen de veiligheidsrichtlijnen van de coronavoorschriften te werken. Veilig en verantwoord. Ook Mirjam hield zich tot in detail aan alle regels van het RIVM.

Friese burgemeesters die de brandbrief hebben gekregen begrijpen het probleem, maar kunnen niets doen. Mirjam voelt zich een roepende in de woestijn. Met haar yogalessen heeft ze al vele deelnemers geleerd in stilte te leren luisteren naar het lichaam dat heel subtiel aangeeft wanneer de grens is bereikt.

Maar wie luistert er nu naar Mirjam?

Klasina van der Werf

Bron: Westereender maar 2021
 

16 maart 2021