Thuiswerken

Thuiswerken is populairder dan ooit. Dat is wat corona ons heeft gebracht. En laten we eerlijk zijn, het heeft z’n voor- en z’n nadelen. Ik spreek heel wat mensen die nu thuis werken en het is bijzonder om te zien hoe iedereen hier op z’n eigen manier mee om gaat. Wat me opvalt: niet iedereen is een geboren thuiswerker is. En dat is nogal zacht uitgedrukt.

Zelf ben ik het wel gewend om vanachter de keukentafel mijn verhalen te schrijven. Vanaf 2013 ‘moest’ ik al thuis werken van mijn toenmalige werkgever NDC Mediagroep. Ik weet nog dat mijn man toen tot mijn grote verbazing vroeg: ‘ga je dan tussendoor ook weleens even op de bank liggen?’

Thuis werken met kinderen in huis is niet een ideale combinatie, zo ontdekte ik al snel. Ik ben dan ook blij dat ik nu als zzp’er een eigen kantoor heb in het voormalige Rabobankgebouw in Damwâld. Toch hebben we inmiddels ook thuis weer een werkplek gecreëerd, want door corona moest mijn man ook thuis werken.

Al snel ontdekten we dat er verschillende types thuiswerkers zijn en dat niet iedereen even productief is als werk en privé door elkaar lopen. Anderen zijn juist heel gestructureerd. Ik ken bijvoorbeeld een man die netjes elke ochtend om acht uur z’n brood smeert, deze in z’n lunchbox doet en die tijdens de middagpauze stipt twaalf uur aan z’n eigen thuiswerkplek opeet.

En zo is ieder mens verschillend, de één mist het sociale praatje met collega’s en de ander kan zich thuis weer veel beter concentreren. Voordeel is dat thuiswerken een hoop reistijd scheelt en daardoor voor sommigen uitkomst biedt. Tegelijkertijd denk ik dat thuiswerken het afgelopen anderhalf jaar veel meer teweeg heeft gebracht achter de voordeuren dan dat de meeste mensen zullen toegeven.

Zo hoorde ik deze week op een verjaardagsfeestje het verhaal van een vrouw die eindelijk weer naar kantoor in Leeuwarden mocht om te werken. ,,Dat is maar goed ook’’, zei ze. ,,Als ik nog een dag langer thuis moet werken, vermoord ik mijn man…’’

Klasina van der Werf
(Bron: Westereender, september 2021)

 

15 september 2021