Wéér de horeca…

Met een dubbel gevoel keek ik gisteren naar de persconferentie over het coronavirus. De laatste tijd keek ik nooit meer omdat al het nieuws vooraf toch al was uitgelekt, maar ik was deze keer wel benieuwd hoe de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, het er vanaf zou brengen.  

Waar het op neer komt: Er zijn meer coronabesmettingen dan ooit door de omikronvariant, maar dit virus is minder ziekmakend waardoor de intensive care niet overspoeld wordt met patiënten. Daar komt bij dat er enorme weerstand vanuit alle sectoren was over deze lockdown met als gevolg dat het kabinet de strenge regels versoepelt.

Net zo snel als de winkels voor de kerstvakantie dicht gingen, mogen ze nu plotseling weer open. Ook de sportscholen, kappers en het hoger onderwijs gaan weer open. Hartstikke mooi! Maar… de horeca moet de deuren wéér dicht houden. Voor de kerstvakantie had ik nog een interview met horecaondernemers uit deze regio. Zij zaten er toen al echt doorheen. Hoe moeten zij zich nu voelen?

,,We moeten verder’’, zei voorzitter Sigrid Hoekstra van de Koninklijke Horeca Nederland – afdeling Noordoost-Friesland tegen mij. Ze gaf toe dat ze er net als haar collega’s slapeloze nachten van heeft. ,,Je moet niet vergeten dat horecaondernemers hun vaste lasten wel moeten betalen. Onder de streep moet er al bijna twee jaar lang geld bij. Velen hebben hun privégeld in de onderneming gestoken, een extra hypotheek aangevraagd of uitstel van de belastingdienst gekregen. Maar dat moet straks wel weer terugbetaald worden. De schulden lopen op en de vraag is: hoe lang gaat dit nog door?’’

De regels gelden tot 25 januari hoorde ik Mark Rutte gisteren zeggen. Ik hoop dat ze het zolang nog volhouden en denk aan wat Sigrid tegen mij zei tijdens het interview: ,,De regering heeft altijd gezegd, we moeten dit sámen doen. Uit de laatste RIVM-cijfers blijkt dat maar 2,9 procent van de coronabesmettingen uit de horeca komt. Toch gelden opnieuw strenge maatregelen voor de horeca, terwijl de meeste mensen thuis of op scholen besmet raken, in hun veilige omgeving. Waarom zijn wij dan elke keer de dupe? Wij begrijpen best dat er maatregelen moeten worden genomen tegen corona. En als we dicht moeten kunnen we daar ook nog wel begrip voor opbrengen. Maar dan wel sámen.’’

Ernst Kuipers heeft het slotwoord tijdens de persconferentie. ,,We moeten leren leven met het virus en dus hebben we een lange termijnperspectief nodig. Het is een gezamenlijk probleem dat we gezamenlijk moeten oplossen’’, hoor ik hem zeggen. Gezamenlijk. Zo zal het voor de horecaondernemers opnieuw niet voelen. Ik denk aan Melle Prins van Old Dutch die deze week in een emotioneel filmpje eerlijk toegaf dat hij er mentaal helemaal doorheen zit. Ik denk aan Sigrid die vertelde dat ze het nog het ergste vindt voor haar gezin. Ze is, net als ik, moeder van twee kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik hoop dat de kinderen hun er tegelijkertijd ook doorheen slepen, want kinderen helpen je soms zo heerlijk relativeren.

Terwijl ik denk aan de horecaondernemers en de mensen die in de cultuursector werken geeft onze dochter haar eigen visie op de persconferentie. ,,Ik fûn Hugo de Jonge leuker, want hy hat hier.’’

Klasina van der Werf

Op mijn website heb ik vanaf het begin een dagboek in coronatijd bijgehouden. Dit is er één van.
 

15 januari 2022