Alle leeftijden?

De kerstvakantie is voorbij en het ‘gewone’ leven is weer begonnen. Ik moet eerlijk gezegd altijd even wennen aan deze koude, lange, saaie, donkere wintermaand. Niet dat ik er depressief van word, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die daar wel last van hebben. Dat tegenwoordig zelfs veel jongeren, ook in deze regio, zich eenzaam voelen, zoals Arnold Wienen in het interview op pagina 7 vertelt, daar schrok ik van!

Zelf hebben we nog kinderen in de basisschoolleeftijd en dat brengt weer hele andere zorgen met zich mee. Wat mogen ze wel en niet zien op Netflix bijvoorbeeld. Onze oudste dochter is benieuwd naar de serie Stranger Things, maar die is bedoeld voor kinderen van zestien jaar en ouder. Om te kijken wat voor serie dit is hebben we deze zelf bekeken en onze conclusie was dat het inderdaad niet geschikt is voor kinderen. Net als vroeger keek ik de afleveringen grotendeels vanachter mijn kussen om enge nachtmerries te voorkomen. Maar wat heb ik ervan genoten, vooral van die retrosfeer van de jaren tachtig. Als onze dochter zestien is wil ik ‘em graag nog een keer met haar bekijken.

Maar wat mogen ze dan wel zien? Volgens de Kijkwijzer een kinderfilm als Pietje Bell niet meer omdat een onderwijzer Pietje liniaal-slagen geeft. Hoe serieus moet je de Kijkwijzer dan nog nemen? Na kerstfilms als de familie Claus en Home Alone leek het ons dit jaar wel leuk om Love Actually samen te kijken. Ik denk dat we die film twintig jaar geleden al hadden gezien en ik wist nog dat er kinderen in voorkwamen. Bovendien is het volgens de kijkwijzer geschikt voor alle leeftijden. In mijn herinnering was het vooral een heerlijke familiefilm, maar tijdens de seksscènes dacht ik wel even ‘o jee, hoe reageren kinderen van 9 en 11 jaar hierop?’

Ze vonden het vooral heel grappig. Ook om de opmerking van één van de artiesten uit de film die zei ‘Koop geen drugs, word een artiest en je krijgt ze gratis’ moesten ze hard lachen. Dat ze de pakes en beppes vervolgens in geuren en kleuren vertelden over de film vond ik iets minder, maar mijn conclusie is dat kinderen toch wel anders naar de wereld kijken. Ze groeien sowieso in een hele andere tijd op met meer media en beeldschermen. Ik denk dat het vooral belangrijk is om met kinderen te praten over wat ze zien en op je eigen gevoel af te gaan.

Want als we Pietje Bell al niet eens meer met de kinderen mogen zien, hoe komt het dan straks met het Sinterklaasjournaal?

Bron: Westereender, januari 2023
 

18 januari 2023