Burgerparticipatie

Burgerparticipatie. Een woord waar je de laatste jaren mee ‘doodgegooid’ wordt. Het zei me eigenlijk nooit zoveel. Totdat ik er zelf mee te maken kreeg. Nu ruim twee jaar geleden.

Het was op een avond. De bel ging. Een dorpsbewoner stond voor de deur, Klaas Sipma. Ik kende hem niet goed, maar we zeiden wel ‘hoi’ als we elkaar tegenkwamen. Mag ik even wat vragen, zei hij. Hij vertelde over het zogenaamde DOM-project waar hij deel vanuit maakte. DOM staat voor Dorps Ontwikkelings Maatschappij. Het is een project van de gemeente dat samen met de dorpsbewoners wordt uitgevoerd. Mensen zoals Klaas. Een veertiger met een drukke baan, maar met hart voor ‘zijn’ dorp.

Hij vroeg of ik ook deel wilde uitmaken van de DOM-groep. Er was iemand vertrokken en ze zochten een opvolger voor de communicatie. Aangezien ik toen nog bij de lokale krant werkte, dachten ze aan mij. Ik hoefde niet lang na te denken. Ik was al van plan om vrijwilligerswerk in het dorp te doen en dit project sprak me aan.
Een week later had ik mijn eerste vergadering. Vele vergaderingen zouden volgen. Kort, maar krachtig en na de tijd gezellig. We vergaderden ook bij de gemeente. Die samenwerking ging boven verwachting goed en het project werd een succes. Woningen uit het dorp werden opgeknapt, een historische route langs bijzondere panden werd opgezet en we maakten plannen voor het realiseren van een dorpsplein en het opknappen van het vlasmuseum.

Het DOM-project werd een voorbeeld voor anderen. Vooral omdat het breed gedragen werd door het dorp. De aanpak ‘van onderen op’ werkte. Mede dankzij Partoer die de schakel vormde tussen de gemeente en de inwoners. Politici uit het hele land kwamen naar ons dorp om van ons te leren.

Ik ben blij dat ik die avond ‘ja’ heb gezegd. Ik ben blij dat de gemeente ons de vrijheid heeft gegeven om mee te doen met dit project. En ik ben blij dat ik dankzij dit vrijwilligerswerk in contact ben gekomen met Partoer, het Friese advies- en onderzoeksbureau waar ik nu regelmatig teksten voor schrijf.

Eén van de speerpunten van Partoer is: Burgerparticipatie. Het woord dat een paar jaar geleden voor mij nog geen betekenis had. Maar nu wel!

Klasina van der Werf

Bron: www.partoer.nl

25 mei 2017