Cadeautje in coronatijd

Het voelde dit weekend even alsof er helemaal geen corona was. Een cadeautje in coronatijd. Aan de foto’s op social media te zien waren wij niet de enigen die genoten van het prachtige winterweer.

Het was alweer een tijdje geleden dat ik op de schaats had gestaan. Eerlijk gezegd ben ik geen ster in schaatsen, maar ik wilde deze kans om met de kinderen het ijs op te gaan niet laten schieten. Voor de oudste hadden we nog snel schaatsen op Marktplaats gekocht en de jongste mocht voor het eerst op de ‘echte’ schaatsen van haar zus. De vorige keer scheurde ze nog met van die easygliders over het ijs.

We hebben het geluk dat mijn ouders vlakbij de ijsbaan in Damwâld wonen. De ijsbaan waar ik zelf vroeger vele rondjes heb geschaatst. Mijn pake en beppe woonden er vroeger tegenover en zaten dan met hun bakje koffie voor het raam mee te genieten van de schaatspret. Wat zouden ze het mooi gevonden hebben om nu hun achterkleinkinderen in actie te zien. De oudste van 9 kan al goed schaatsen en de jongste (7) kreeg ook de slag te pakken met dank aan de speciale stoelen voor beginners.

De warme chocomel met slagroom en zelfgemaakte snert van mijn moeder maakten het feest compleet. ’s Middags was het zelfs nog mogelijk om even op de Dokkumer grachten te schaatsen, iets wat in negen jaar tijd niet gebeurd was. Dat was in 2012, onze oudste dochter was toen een paar maanden oud. Ik weet het nog goed, dat bijna-elfstedengevoel. Het gevoel dat het kán. Het gevoel van hoop dat er ooit weer een Elfstedentocht komt. Dat gevoel had ik nu ook.

En daardoor vergaten we heel even dat we in coronatijd leven. Ik denk en hoop dat een heleboel mensen er na dit weekend weer tegenaan kunnen. Tenminste, als er geen code rood zou zijn, zoals gisteravond werd aangekondigd. En ja hoor, niet veel later kregen we weer een spoedbericht van school: de scholen gaan dicht in verband met de weersomstandigheden. Onze kinderen keken er niet eens vreemd van op. Ze zijn het inmiddels gewend dat de scholen dicht zijn.

En als ik onze dochters moet geloven is dat maar goed ook, want het is vandaag carnaval in Animal Crossing.

Klasina van der Werf

PS: Werkende ouders met kinderen thuis: veel succes vandaag!


Op mijn website heb ik vanaf het begin een dagboek in coronatijd bijgehouden. Dit is er één van.

 

15 februari 2021