Clubliefde

Wat bezielt die Cambuurfans die midden in de nacht naar het stadion gaan om de spelers toe te juichen? Waarom zou je een voetbalclub blijven steunen die jarenlang slecht presteert? En nog een moeilijkere vraag: Waarom gunnen Cambuursupporters het die andere Friese club, dertig kilometer verderop, niet dat ze winnen?

Na vijftien jaar een Cambuursupporter van dichtbij te hebben meegemaakt, begin ik het een beetje te begrijpen. Als 13-jarig jongetje was hij er al bij. Samen met zijn vader reisde hij van Broeksterwâld naar Leeuwarden. In voor-, maar vooral in tegenspoed.

Het ging een tijd lang slecht met Cambuur Leeuwarden. Hij sloeg echter geen wedstrijd over. Teleurstellingen werden elke keer omgezet in hoop. ,,Dit seizoen maken we weer kans’’, hoorde ik hem elk jaar zeggen. De laatste jaren lukte het twee keer net niet.

Deze keer had hij er dan ook niet meer op gerekend. Natuurlijk was er een sprankje hoop en die werd steeds groter naarmate de avond vorderde. Ontlading was er toen concurrent Volendam achter stond en Cambuur tegelijk scoorde.

Tot het laatste moment bleef het spannend. Ik werd er zelf ook al zenuwachtig van. Ik dacht aan al die jaren dat hij naar Leeuwarden ging om zijn club te steunen. De keren dat hij geen hap door zijn keel kreeg, van spanning. Vakanties werden zelfs om de wedstrijden heen gepland.

Ik zag hem maandagavond tussen al die juichende mensen bij de Oldehove staan tijdens de huldiging van de spelers. Ik denk dat hij één van de weinigen was die zó lang naar dit moment heeft toegeleefd.

Het is moeilijk om uit te leggen wat het precies is. Het is een gevoel. Dat noemen ze nou echte clubliefde.

Klasina van der Werf

Bron: Nieuwsblad Noordoost-Friesland, 10 mei 2013

10 mei 2013