Clubliefde

Wat bezielt die Cambuurfans om in coronatijd naar het stadion te gaan om de spelers toe te juichen? Waarom zou je een voetbalclub altijd blijven steunen, ook als ze jarenlang slecht presteren? En nog een moeilijkere vraag: Waarom gunnen Cambuursupporters het die andere Friese club, dertig kilometer verderop, niet dat ze winnen?

Na ruim twintig jaar een Cambuursupporter van dichtbij te hebben meegemaakt, begin ik het een beetje te begrijpen. Als 13-jarig jongetje was hij er al bij. Samen met zijn vader reisde hij van Broeksterwâld naar Leeuwarden. In voor-, maar vooral in tegenspoed.

Het ging een tijd lang slecht met Cambuur Leeuwarden. Hij sloeg echter geen wedstrijd over. Teleurstellingen werden elke keer omgezet in hoop. ‘Dit seizoen maken we weer kans’, hoorde ik hem elk jaar zeggen. Vorig jaar lukte het net niet. Of eigenlijk wel, maar daar zullen we maar niet teveel woorden aan vuil maken. In het ‘corona-verslag’ voor school van onze oudste dochter van 9 jaar stond zelfs ‘onze vader was heel boos op de KNVB…’

Deze keer vreesde hij dan ook met grote vreze. Natuurlijk had hij hoop en die werd steeds groter naarmate het seizoen vorderde. De ontlading was dan ook groot toen Cambuur van Jong AZ won, terwijl De Graafschap gelijk speelde. Achteraf vond hij dit misschien wel het mooiste scenario dat je kunt bedenken.

Terwijl hij stralend naar de televisie zit te kijken, denk ik aan al die jaren dat hij naar het Cambuurstadion reisde om zijn club te steunen. Ik denk aan de keren dat hij geen hap door zijn keel kreeg, van spanning. Vakanties werden zelfs om de wedstrijden heen gepland. Er zijn een hele hoop supporters, maar toch ben ik ervan overtuigd dat er maar weinig mensen zijn die zó naar dit moment hebben toegeleefd als hij. Al verwacht ik dat Oene Koop en Diederik (zie pagina 5) minstens zo hard gejuicht hebben vanuit hun woonkamer in Buitenpost.

Het is moeilijk om uit te leggen wat het precies is. Het is een gevoel. Dat noemen ze nou echte clubliefde. Dus als je mij vraagt of hij daar had moeten staan tussen al die Cambuursupporters toen ze promoveerden naar de Eredivisie? Dan zeg ik ‘ja’.

Als er geen corona was geweest.

Klasina van der Werf

Westereender, mei 2021

 

12 mei 2021