‘Dat mei wol yn ‘e krante’

,,Ik ha in tip foar dy.’’ Het is Jan Rodenhuis, in deze regio ook wel bekend als ‘Jan de oaljeman’. Ik leerde Jan zo’n acht jaar geleden kennen toen we nog in Ee woonden en ik als dorpsbewoner onderdeel uitmaakte van de Dorps Ontwikkelings Maatschappij. Jan bemiddelde tijdens dit project tussen de gemeente en de bewoners. Daarnaast hielp hij mij aan mijn eerst opdracht als ZZP’er waar ik hem nog altijd dankbaar voor ben. ,,Do hast it sels dien’’, zegt Jan. En daar heeft hij gelijk in, maar soms heb je een kruiwagen nodig, of een beetje geluk.

Dit keer belt Jan me voor iets anders. Hij volgt een schrijfcursus bij Tresoar en leerde daar Eelkje Postmus kennen. ,,In frou fan 83 jier dy’t prachtich skriuwe kin’’, vertelt Jan. ‘Dit moat yn ‘e krante’, hadden zowel Jan als haar medecursisten gezegd. ‘Wer wenje jo? Is der by jim yn ‘e buert net in lokale krant?’’, hadden ze Eelkje gevraagd. Eelkje woont in De Westereen. En óf ze daar een lokale krant hebben…

Bij het horen van ‘De Westereender’ wist Jan wat hem te doen stond. Je bent ‘oaljeman’  of niet. Jan belde mij en gaf de tip en de gegevens van Eelkje. Ik vertelde dit weer aan uitgever Pieter Jan Heidstra van deze krant en hij ondernam direct actie door bij Eelkje Postmus langs te gaan. Als redactie waren we meteen enthousiast over haar herkenbare en humoristische verhaaltjes, uit het leven gegrepen. Bovendien bleek vorig jaar uit de enquête dat lezers meer Fries in de krant willen. We stuurden onze Frysktalige journalist Nynke van der Zee naar Eelkje Postmus voor een interview. ‘Wat in machtich moai minske’, was ook haar reactie.

En zo geschiedde dat Eelkje Postmus uit De Westereen op 83e leeftijd doorbreekt als columnist van deze krant. Zoals ze zelf zegt: Better let as net. En zo vervulde Jan Rodenhuis wederom een belangrijke rol als olieman. En dat is maar goed ook, want soms zijn we in deze regio wat te bescheiden. Neem nou Marcel de Vries, die met zijn verhaal toevallig boven de eerste column van Eelkje staat in deze krant.

Deze Dokkumer heeft de Radio Ring in huis staan, de enige echte publieksprijs voor radiomakers in Nederland. Ik heb de ring zelf gezien toen ik hem interviewde. Hij haalde ‘em onder uit een kastje waar de ring verstopt stond en zelfs een beetje stoffig was geworden. Niet dat Marcel niet trots is op deze prijs, integendeel. Maar hij loopt er niet mee te koop. Dat hij dit jaar voor de tweede keer op rij genomineerd was voor de gouden podcast vond hij toch wel de moeite waard om op LinkedIn te zetten. Gelukkig maar, want anders was ik nooit op het idee gekomen om hem te interviewen voor deze krant.

En zo zijn er vast nog een heleboel mensen die het verdienen om in de krant te staan. Ik hou altijd mijn oren en ogen open en ook mijn collega’s staan op scherp. Maar mocht je een leuk verhaal of onderwerp hebben waarvan je zegt ‘Dat mei wol yn ‘e krante’, laat het ons vooral weten. Want zoals Johannes van Kammen tijdens de uitreiking van de Opstekker tegen Dennis Veenker zei: ‘In onze krant besteden we graag aandacht aan talenten uit Noordoost-Friesland’. En daarvoor is het nooit te laat. Kijk maar naar onze nieuwe columnist.

Klasina van der Werf

Bron: De Westereender, maart 2022

9 maart 2022