Discussie gesloten

‘Prik van de vrijheid’, zo heette de laatste column die ik in juli schreef voor het coronadagboek dat ik vanaf het begin van de coronacrisis heb bijgehouden. Ik had gehoopt dat het mijn laatste column zou zijn. Dat corona ons leven niet meer zou beheersen, maar helaas.

Vandaag kreeg ik drie verontrustende berichten binnen. Het begon met een telefoontje van een opdrachtgever waar ik twee verhalen voor zou schrijven. Dat hoeft niet meer, want voor de verkopers van de betreffende krant is het momenteel lastiger advertenties te verkopen. Vervolgens kreeg ik via de mail een spoedbericht van de basisschool. Drie kinderen uit de klas van mijn dochter zijn besmet met corona met als gevolg dat alle kinderen de rest van de week thuisonderwijs krijgen. Het derde bericht kwam van een naaste die volgens een zelftest corona heeft. De echte test moet dit nog uitwijzen. ,,Dat is net sa best’’, aldus onze jongste dochter.

En inderdaad, het laatste bericht baart me de grootste zorgen. Gelukkig vallen de klachten (nog) mee. Ondertussen beginnen bij mij de radertjes alweer te werken: welke interviews moet ik afzeggen of verzetten. Hoe ziet mijn agenda er de komende weken uit? Ik voel me meteen weer gestrest, hetzelfde gevoel dat ik tijdens de vorige lockdowns had komt weer naar boven. En wat betreft corona, tot nu toe zijn we de dans ontsprongen, maar ik vrees met grote vreze dat we er allemaal aan moeten geloven. Het virus komt steeds dichterbij en vooral onze regio wordt nu hard getroffen. Kortom, we zijn weer terug bij af.

Maar wat ik nog het allerergste vind is de felle discussies die ontstaan tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. In één van mijn groepsapps hadden we het er ook over, dus ik dacht, ik gooi even een luchtig onderwerp in de groep. Ik heb namelijk Sinterklaas geïnterviewd voor De Westereender en vond het wel de moeite waard om dit te vermelden, met een foto als bewijs. Dat had ik beter niet kunnen doen, want meteen ging de discussie over de kleur van de Pieten. De goedheiligman stelde tijdens het interview dat het mooie aan Sinterklaas is dat hij elk kind even belangrijk vindt en dat hij iedereen respecteert, ongeacht of iemand arm of rijk is en hoe iemand eruit ziet.

En zo is het. Sinterklaas had aan het eind van het interview overigens nog wel een tip: ,,Ik hoop dat ouders in deze feestmaand geen ruzie maken, alle verschillende meningen even vergeten en tot elkaar komen. Oordeel en veroordeel niet, maar geniet. Oftewel: neem een voorbeeld aan de kinderen.’’
Daarmee is voor mij de discussie gesloten.

Klasina van der Werf

Op mijn website heb ik vanaf het begin een dagboek in coronatijd bijgehouden. Dit is er één van.

 

9 november 2021