Duurt te lang

Ineens is alles weer anders. Nu merk ik dat ik het gejaagde leven van voor de vorige lockdown weer aardig had opgepakt. Ik was er alweer aan gewend dat we alles konden plannen en regelen. Totdat ik gisteren het bericht hoorde dat Nederland weer op slot gaat.

Tuurlijk zag ik wel aankomen dat er iets stond te gebeuren. Maar dat zelfs alle basisscholen vanaf morgen weer dicht zijn, hakte er eerlijk gezegd wel even in. Ik dacht dat inmiddels bewezen was dat kinderen nauwelijks een rol spelen in de besmetting.

Ik was bij de schilder in Dokkum om verf te halen toen ik het nieuws hoorde. Dan heb ik nog op tijd verf gekocht, dacht ik. En ik ben net nog naar de kapper geweest en onze jongste dochter heeft zaterdag haar zwemdiploma B gehaald.

Vrij snel daarna kwam het besef wat dit betekent voor alle ondernemers die hun winkel moeten sluiten. Een aantal van hen had ik nog geïnterviewd voor de krant die morgen verschijnt. Ik heb ook tips voor museumbezoeken (coronaproof) in de krant gezet en de opening van een nieuwe sportschool. Allemaal enthousiaste mensen met hart voor hun zaak.

Toch denk ik dat het goed is dat we nu met z’n alleen even bikkelen, zodat we er straks hopelijk weer sneller vanaf zijn. Want wat ik van veel mensen om me heen hoor: het duurt te lang. Ik merkte het gisteren aan mezelf ook dat ik er een beetje chagrijnig van werd, terwijl ik normaal gesproken positief ingesteld ben.

Misschien heeft het er ook mee te maken dat we vrijdag de sleutel van ons nieuwe huis krijgen. Morgen zouden onze kinderen proefdraaien op hun nieuwe school, donderdag kerst vieren op hun oude school en vrijdag stond in het teken van hun afscheid. Dat gaat allemaal niet door. 

Het voelt alsof we weer terug bij af zijn. Negen maanden geleden zijn we verhuisd naar een tijdelijke huurwoning, daarna volgde een lockdown. Nu beginnen we in ons nieuwe huis weer met een lockdown. Eén geruststelling, we zijn van plan om daar heel lang te blijven wonen. Dus hopelijk is dit echt de laatste keer, want waar we nu behoefte aan hebben is dat we weer vooruit kunnen kijken!

Klasina van der Werf

Op mijn website heb ik vanaf het begin een dagboek in coronatijd bijgehouden. Dit is er één van.
 

15 december 2020