Een nieuwe fase

Wat hebben we gelachen aan de keukentafel bij Alle en Klaske in Damwâld om de oude verhalen en foto’s van de school in Kollumerpomp in de jaren ’90. Mooie herinneringen hebben ze eraan overgehouden. Net als Jordi van Kammen die zich maar liefst 25 jaar heeft ingezet voor de brandweer in De Westereen. Ook Piet en Jikke de Jong van de voorpagina keken voor een interview in deze krant terug op een mooie tijd in hun zelfgebouwde huis in Twijzelerheide. Het personeel en de bewoners van de Klimmer grepen het feit dat ze vijf jaar geleden verhuisd waren naar het nieuwe woonzorgcentrum aan voor een feestje.

En dat is denk ik ook de kunst. Dat je ondanks de nieuwe fase die je ingaat toch met een goed gevoel terugkijkt op die goede oude tijd. En dat je de mooie herinneringen koestert. Ik heb als journalist al meerdere keren meegemaakt dat scholen in Noordoost-Friesland hun deuren moesten sluiten en ik ben bang dat de school in Kollumerpomp niet de laatste zal zijn. Maar ik hoop dat oud-leerlingen, hun ouders en de leraren net als Alle en Klaske de mooie dingen niet vergeten.

Zo proberen we als ‘leukste krant van Noordoost-Friesland’ altijd weer een positieve draai aan onze verhalen te geven. De aanleiding voor Piet en Jikke de Jong om te moeten verhuizen is niet leuk. Maar wat hebben ze een geluk dat Sake van der Kloet, Henk de Bruin en Henk Feenstra prachtige, duurzame woningen in Twijzelerheide hebben gebouwd. En hoewel ze ’s nachts soms wakker liggen en denken ‘wat ha we by de ein’, zijn ze blij dat ze de stap gezet hebben. Misschien een voorbeeld voor ouderen die voor dezelfde keuze staan?

Bij ons thuis staat onze oudste dochter aan het begin van een nieuwe fase. De laatste weken stonden  in het teken van Doedagen en Open dagen op de middelbare scholen. Voor ons zelf roept dat ook weer herinneringen op, want automatisch denk je weer even terug aan je middelbare schooltijd. Al is er in al die jaren wel heel wat veranderd hoor. Niet de gebouwen, maar vooral het onderwijs. Quest, Dalton, Dockinga en Piter Jelles zijn de laatste tijd woorden die bij ons aan tafel vaak ter sprake komen.

Gelukkig weet onze dochter goed wat ze wil en wat ze niet wil. Nu nog hopen dat het advies bij haar keuze aansluit. Dat horen we binnenkort. Dan breekt er voor haar een nieuwe fase aan. Ze heeft er zin in en kijkt er niet tegenop om haar oude vertrouwde leventje op de basisschool achter zich te laten.
Zij niet, heit en mem wel!

Klasina van der Werf
Bron: Westereender februari 2023

 

15 februari 2023