Eerste keer

Wêr is de tiid bleaun? Ik hoor het oudere mensen vaak zeggen. Voor mijn werk kom ik regelmatig bij echtparen over de vloer die 60 of zelfs 65 jaar getrouwd zijn. Terugkijkend op hun leven zijn ze het er allemaal over eens: de tijd lijkt steeds sneller te gaan als je ouder wordt.

Volgens psycholoog Douwe Draaisma gaat de tweede helft van je leven gevoelsmatig sneller door de routine van het leven. Het aantal ‘eerste keren’ neemt af. Om dat te doorbreken is het van belang om daarvan af te wijken, bijvoorbeeld door te reizen, studeren of te lezen. Het maakt niet uit wat, als het maar afwijkt van je routines.

Ik word vandaag 35 jaar, maar heb het idee dat mijn leven weer helemaal opnieuw begint. Dat komt dankzij mijn dochters. De oudste wordt bijna drie jaar. Een leeftijd waarop ze alles steeds bewuster meemaakt. Mijn verjaardag bijvoorbeeld. Samen met heit is ze al de hele week druk aan het smoezen over cadeaus. En ze kijkt er zo naar uit als de slingers en ballonnen straks in huis hangen. Ik zelf trouwens ook. O ja, en dan de taart, ook zo’n feest. En ’s avonds eten we patat, met héééél veel saus. Het is tenslotte feest en dan mag ze net even wat meer.

Als we mijn verjaardag hebben gevierd duurt het niet lang meer voordat ze zelf jarig is. In gedachten zie ik al voor me hoe ze zal stralen als ze ziet dat ze een step krijgt, want die wil ze zo graag. Daarna krijgen we ook nog Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst.

Doordat onze dochter nu alles écht voor de eerste keer beleeft, beleven wij als ouders alles ook opnieuw. En dat maakt het leven extra leuk. Het mooie is dat ze nog een jonger zusje heeft waar we ook weer heel veel eerste keren mee zullen beleven. Vandaag vier ik bijvoorbeeld mijn verjaardag met haar erbij. Voor de eerste keer!

Klasina van der Werf

Bon: Nieuwsblad Noordoost-Friesland, 22 augustus 2014

22 augustus 2014