Friesland of Frankrijk?

‘Een onontdekt stukje Friesland’, dat schreef ik in 2005 boven een artikel over Esonstad. Een vakantiepark bij Oostmahorn dat in dat jaar werd gebouwd. Tijdens het interview stonden er alleen twee modelwoningen op het terrein.

Daar dacht ik weer even aan toen ik er de afgelopen weken twee keer langsliep voor verhalen in deze krant. Het ene verhaal over La Barca en het andere verhaal over de opnames van de film Berend Botje. Ik sprak met eigenaar Ido Pranger over hoe mooi dit gebied is en de producent van de film Berend Botje was vooral enthousiast over de aardige en behulpzame Friezen.

Dat zijn precies de ingrediënten die Noordoost-Friesland populair maken bij toeristen. De mooie natuur en de aardige mensen. Niet voor niets weten steeds meer vakantiegangers dit ‘onontdekte stukje Friesland’ te vinden. Zestien jaar geleden stonden er alleen nog twee modelwoningen, nu is het hele park vol.

Niet alleen toeristen uit andere delen van het land komen naar Friesland, ook Riekele Veenstra geniet van zijn plekje op camping De Dobbe in zijn eigen woonplaats Kollumerzwaag. Hij trekt met zijn zelfgemaakte Pipowagen veel bekijks bij de andere toeristen. Tijdens het interview kwam één van de gasten speciaal afscheid nemen. ,,Wel weer komen he?’’, zei Riekele met een Fries accent. ‘Jazeker’, antwoordde de toerist die met zijn spiksplinternieuwe camper weer richting de Randstad vertrok.

Het zijn de mensen als Riekele die de vakantie van zo’n toerist nog leuker maken, dacht ik bij mezelf. Wij zelf zijn het visitekaartje voor deze regio. Wij moeten Noordoost-Friesland op de kaart zetten door ons gebied te promoten. Hoe? Door met andere ogen naar ons gebied te kijken. ‘Kijk naar het gewone en ontdek het bijzondere’, zei een collega ooit tegen mij. Die uitspraak ben ik nooit vergeten.

Eén van onze kinderen vroeg laatst: Waarom gaan we niet naar Esonstad op vakantie? Tja, goeie vraag waar ik eigenlijk geen antwoord op heb. Peter en Bea uit Harderwijk die op camping Botniahiem in Damwâld verbleven verwoordden het laatst heel mooi in onze toeristenbijlage: ‘Voor het echte vakantiegevoel hoef je niet naar Frankrijk te gaan. Je verstaat de mensen hier ook niet en de natuur in deze regio is minstens zo mooi.’

Niks aan toe te voegen. Het is dat wij onze vakantie naar Frankrijk al hadden geboekt, maar anders…

Klasina van der Werf
(Bron: De Westereender, juli 2021)

 

14 juli 2021