Geboekt!

Wat vonden jullie het leukste in het afgelopen jaar? Dit vroegen we onze kinderen Lena (4) en Anouk (2) op oudejaarsavond. Ze waren het er unaniem over eens: de vakantie in Denemarken. We hebben de foto’s en het filmpje vaak bekeken en elke keer weer zijn ze enthousiast over de trampoline op de camping, Legoland en het kasteel.

Nu het nieuwe jaar is begonnen zijn we alweer druk bezig met het maken van vakantieplannen voor komende zomer. Sterker nog, we hebben de vakantie op nieuwjaarsdag meteen geboekt. Misschien niet slim, want we gaan financieel een onzeker jaar tegemoet, maar dat was voor mij juist de reden om snel te boeken. Anders gaan we misschien twijfelen.

Dit heb ik geleerd van een oud-collega. Zijn vrouw zei een paar jaar geleden precies hetzelfde. We stonden in die tijd voor een reorganisatie dus hij twijfelde of ze wel een dure vakantie naar Frankrijk moesten boeken. Mijn collega had kinderen in de leeftijd van 14 en 16 jaar. ,,Ze willen nu nog mee op vakantie, dus we moeten er van genieten’’, had zijn vrouw gezegd. Niet veel later werd zij ernstig ziek waardoor de vakantie niet meer door kon gaan. Een jaar later overleed mijn collega.

Onze kinderen zijn nog een stuk jonger, maar ze hebben nu wel een leeftijd dat het allemaal weer wat makkelijker wordt. Hopelijk is onze jongste rond die tijd zindelijk en ik denk dat ze zichzelf dan ook wat beter kan redden op de speeltoestellen. Vooral met een beetje hulp van haar grote zus die tegen die tijd al bijna vijf jaar is.

Op nieuwjaarsdag vertelde Johan tijdens het avondeten het goede nieuws aan de meiden. ,,We gaan in de zomer op vakantie naar Italië.’’ Ze juichten. ,,Krekt as Pieter Post’’, voegde de jongste er aan toe. In de kerstvakantie hadden we met z’n vieren de film van Pieter Post gezien en , inderdaad, ook Pieter Post ging op vakantie naar Italië.

We beseffen dat we er heel wat voor over moeten hebben om naar het Gardameer te gaan.  Vooral de reis van bijna 1300 kilometer zal pittig zijn, maar dat hebben we er graag voor over. Aangezien Lena nog niet leerplichtig is, is dit het laatste jaar dat we buiten het hoogseizoen kunnen reizen. In die tijd is het bij het Gardameer minder heet, een stuk goedkoper en niet zo druk. Dit gaf voor ons de doorslag. 

We realiseren ons dat het voor de kinderen echt niet hoeft hoor, zo’n vakantie helemaal naar Italië. Op deze leeftijd zijn ze ook tevreden met een vakantiepark in Nederland met een zwembad en speeltuin erbij. Maar wij zijn zelf grote reisliefhebbers en dit enthousiasme proberen we ook over te brengen op onze kinderen.

Johan vertelde dan ook vol trots wat er allemaal te zien en te doen is bij het vakantiehuisje: daar zijn hele hoge bergen, er is een mooi zwembad en in Italië heb je de lekkerste ijsjes van de hele wereld. Vooral dat laatste sprak onze jongste heel erg aan. De oudste was nog niet helemaal overtuigd. Ze dacht diep na en vroeg vervolgens:  ,,Ha se dêr ek in knikkertkûltsje?’’
Tja, dat we dáár nou niet aan gedacht hadden…

Klasina van der Werf

Bron: www.heitenmem.nl 

6 januari 2016