Heldinnen

Nou dat was nog een hele klus hoor, een krant vullen met alleen maar vrouwen. Eerst moest ik mijn mannelijke collega’s zover zien te krijgen. Nu viel dat wel mee, het zijn Westereenders en ze houden wel van ideeën die ‘oars as oars’ zijn. Maar toen moesten we er nog voor zorgen dat we echt alleen maar verhalen en foto’s van vrouwen in deze krant zouden plaatsen. Want áls je iets doet, moet het ook goed.

Soms was het best wel sneu om tegen mannen te zeggen dat ik ze voor deze editie niet mocht interviewen, maar dat ik liever een vrouwelijke collega wilde spreken. Als er wel een man bij het interview aanwezig was, hield ik er een heel verhaal omheen om het uit te leggen. Als ik klaar was zei de fotograaf: ‘Se bedoelt dus datsto net op de foto meist’. Tja, ook die fotograaf is een Westereender. Gaandeweg werd het alleen maar leuker, want zelfs de columns, oude foto’s en natuurrubrieken zijn op het thema ‘vrouw’ aangepast. En de vrouwen die ik interviewde waren allemaal zo enthousiast over deze vrouwenkrant dat ik het gevoel had dat ze zich nog meer openstelden tijdens interviews.

Toch waren er ook een aantal mannen die gekscherend zeiden dat een krant met alleen maar vrouwen ‘discriminerend’ is. Een ander wees me erop dat dit wel de laatste vrouwenkrant zal zijn, want de volgende keer moet het vast genderneutraal zijn. Daar had ik nog niet eens bij stil gestaan. Wel twijfelde ik eerst een beetje aan het voorstel van de opmaker om de letters van ‘leukste krant van Noordoost-Friesland’ voorop in het roze te doen. Waarom worden meisjes en vrouwen altijd geassocieerd met ‘roze’, vroeg ik me af. Maar toen zelfs de mannen allemaal vóór stemden en dit juist een stoere en krachtige kleur noemden dacht ik: wie ben ik dan om ‘nee’ te zeggen.

Deze krant is onder andere bedoeld om te laten zien hoeveel ‘heldinnen’ we in Noordoost-Friesland hebben, elk op hun eigen manier. ‘Onmisbaar, maar voor de buitenwereld vaak onzichtbaar’, zo werd er in één van de interviews gesteld. Want vrouwen zijn er meestal heel goed in om zichzelf op de achtergrond te plaatsen. Niet voor niets zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in de media, zoals blijkt uit het interview met Adine Faber uit Kollumerzwaag. Met deze editie van de Westereender brengen wij daar verandering in. Volgens mij hebben we zelfs een primeur met een krant waar alleen vrouwen in staan.

Ik verwacht dat de verhalen in deze krant voor veel vrouwen herkenbaar zullen zijn. Zo vertelt Tsjits van der Wal dat ze het af en toe lastig vindt om alle ballen hoog te houden. Na het maken van het verhaal over schippersvrouwen denk ik dat dat vroeger ook al het geval was, maar dan op een andere manier. Volgens Sippy Tigchelaar waren schippersvrouwen – zonder dat ze het zelf doorhadden – heel geëmancipeerd. Mijn eigen oerbeppe Ytje, die ik helaas nooit heb gekend, was één van deze vrouwen. Zij was degene die thuis de beslissingen en initiatieven nam, een vrouw die wist wat ze wilde. Voor mij persoonlijk is zij dé heldin van deze krant.

Klasina van der Werf
 

8 maart 2023