Hoofdpijnkliniek

Heb je Zembla zondag ook gezien? Die vraag kreeg ik deze week meerdere keren voor mijn kiezen. De uitzending ging over hoofdpijnpatiënten en veel mensen weten inmiddels dat ik regelmatig met migraine in bed lig. Ik had  het inderdaad gezien, maar voor mij was het allemaal oud nieuws.

Toch ben ik erg blij met zo’n uitzending. Er is namelijk weinig begrip voor mensen met hoofdpijn, weet ik uit ervaring. Als je hoofdpijn hebt neem je toch gewoon een aspirientje? Zo denken veel mensen. Ook vragen ze vaak om een verklaring voor de hoofdpijn. Dat vind ik raar. Als iemand griep heeft vraag je toch ook niet waarom?

Ook veel huisartsen nemen de klachten niet serieus. Die schepen je vaak af met pijnstillers, terwijl het gebruik daarvan tot verslaving kan leiden. Met als gevolg dat mensen alleen maar meer hoofdpijn krijgen. Zo ver is het bij mij gelukkig niet gekomen. Maar ik kan me wel voorstellen dat hoofdpijnpatiënten verslaafd raken aan medicijnen. Het is echt vreselijk om met bonkende hoofdpijn en misselijk in bed te liggen. Op zo’n moment heb je nog maar één wens: beter worden!

Dan is de hoofdpijnkliniek in Dokkum echt een uitkomst. Daar werd mij verteld dat de hoofdpijn aangeboren is en dat het lastig is om er helemaal vanaf te komen. Wél kun je door het aanpassen van je leefstijl de hoofdpijn verminderen. Je hele leefpatroon wordt door een speciaal hoofdpijnteam onder de loep genomen. Ik dacht eerlijk gezegd dat er aan mijn stijl niet zoveel te verbeteren was, maar dat viel tegen. Mijn conditie was onder de maat, ik kreeg teveel cafeïne en opmerkingen als ‘op sommige dagen kan ik niet ziek zijn vanwege mijn werk’ werden niet langer getolereerd.

Dankzij de hoofdpijnkliniek heb ik geleerd manager van mijn eigen hoofdpijn te worden. Het belangrijkste vond ik dat er eindelijk een plek was waar klachten serieus werden genomen. Mijn oude leefstijl sluipt er soms wat in, totdat ik weer een heftige migraine-aanval krijg. Dan besef ik dat ik pas op de plaats moet maken. Het valt ook niet mee, voorspelden de neurologen van de hoofdpijnkliniek twee jaar geleden al. Veranderen van de meest simpele dingen in je leven is vaak het allermoeilijkste wat er is.

Klasina van der Werf

Bron: Nieuwsblad Noordoost-Friesland, 2 oktober 2008

2 oktober 2008