In één klap

Het is een gewone maandagmorgen. Ik zit achter de computer nieuwsberichten te verwerken voor de krant. Net als altijd. Het is nog vroeg. De meeste mensen zijn nu onderweg naar hun werk, of net gearriveerd.

De politieberichten komen binnen. Even kijken of er iets tussen zit voor ons gebied. Het is een routineklus geworden. De berichten die betrekking hebben op Noordoost-Friesland verdelen we in de krant. De belangrijkste berichten zetten we voorop. De rest op pagina 2of3.Meestal zijn het korte berichtjes, 1-kolommers.

Maar achter zo’n 1-koloms berichtje in de krant zit vaak een veel groter verhaal, zo besef ik me deze maandagmorgen des te meer. In één klap wordt alles anders, voor zoveel mensen. De wereld staat op z’n kop, voor alle betrokkenen. Voor hen staat het leven stil, voor anderen gaat het gewoon door.

Ik denk aan het nummer ‘Ien Klap’,waarmee Janna Eijer Liet International won. ‘Yn ien klap is alles oars’.Maar goed dat we niet alles van te voren weten in het leven. Want het kan iedereen overkomen; dat besef je vaak pas als het dichterbij komt.

Voor velen is het ‘maar’ een klein berichtje in de krant van een verschrikkelijk ongeluk. Maar voor degenen die het aangaat, stort de wereld in. In gedachten ben ik bij hen. Ik kan me niet meer concentreren. Maar het werk gaat door,de deadline van de krant verandert helaas niet. Op deze ‘gewone’ maandagmorgen.

Klasina van der Werf

Nieuwsblad Noordoost-Friesland, 26 september 2014

26 september 2014