Johannes

Wat zullen ze balen daar in Hilversum. Na twee succesvolle series van The Voice Of Holland (TVOH), komt een 20-jarige Fries plotseling hun feestje verstoren. Want wie had nou verwacht dat Johannes Rijpma uit Oudega de finale zou halen? Hij kan zingen, maar past totaal niet in het plaatje van de makers van TVOH. Zij pronken liever met rasartiest Leona of het gouden keeltje van Floortje.

Hoe heeft het zover kunnen komen dat een blonde servicemonteur in geruite blouse, die zijn vrije tijd doorbrengt in een jeugdkeet, het zelfs tot de finale schopt? Onvoldoendes van de jury, aanpassing van de puntentelling, het hielp allemaal niks. Het publiek bleef massaal op Johannes stemmen.

En Johannes? Die lacht erom. Tegen Marco Borsato zei hij: ,,Weet je wat het is? Als je op het podium staat moet je lachen, want voor je ’t weet is het voorbij.’’ Misschien is dat juist zijn kracht. Johannes is nuchter,blijft zichzelf en speelt geen toneel. ,,Bij Gordon hebben we een heerlijk glaasje Glühwein gedronken’’,zei een van de kandidaten. Vervolgens komt Johannes lachend in beeld: ,,Niet te zuipen, die bocht.’’

In de voorrondes had Johannes vooral geluk. Met de hakken over de sloot ging hij naar de liveshow,in tegenstelling tot ‘onze’ andere Friese trots: Gerrie van Dijk-Dantuma, afkomstig uit Stiens. Zij blonk uit in de voorrondes, maar verloor in The Battle van Leona Philippo, die nu samen met Johannes in de finale staat.

Na de winst van Friezin Iris Kroes vorig jaar,moet heel Fryslân vanavond maar op ‘ús Johannes’ stemmen. Misschien kan Gerrie van Dijk-Dantuma het volgend jaar gewoon nog een keer proberen, dan loodsen we ook haar naar de finale. Met een beetje geluk zijn we daarna van The Voice of Holland af. Dan moet John de Mol zelf toch ook inzien dat hij het programma beter The Voice of Fryslân kan noemen.

Klasina van der Werf

Bron: Nieuwsblad Noordoost-Friesland, 14 december 2012

14 december 2012