Kijken naar wat wél kan…

We eindigen het jaar zoals we het zijn begonnen. Met een harde lockdown waarbij alles dicht is, van kapper, tot winkels en alle horecabedrijven. En ja… ook de scholen zijn weer dicht. De schrik sloeg mij om het hart toen ik het nieuws hoorde. Niet alleen moesten mijn man en ik voor die eerste week onze agenda’s weer naast elkaar leggen en oppas regelen voor de kinderen. Het betekende ook dat we de komende weken aan huis zouden zijn gekluisterd. Sport, kapperbezoekjes, het jaarlijkse uitje naar de bioscoop en een middagje zwemmen of shoppen zit er deze kerstvakantie niet meer in.

Op zo’n moment is het fijn dat je kinderen je leren relativeren. Hoe? Eigenlijk simpelweg door te kijken naar wat wél kan. Om te beginnen maakte onze oudste dochter een Adventskalender voor de hele kerstvakantie met voor elke dag een activiteit. Dat kan van alles zijn: koekjes bakken, een prank uithalen, een spelletje doen, knutselen, lezen, film kijken, gamen, zelf iets bedenken, enzovoort. Ondertussen komt de creativiteit van de kinderen deze vakantie meer dan ooit naar boven. Ze hebben zelf een kerstquiz bedacht voor Eerste kerstdag, hebben hun eigen liedjes gemaakt én een eigen tijdschrift uitgebracht (voor wie een abonnement wil, het kost slechts 1 euro per maand).

Na deze eerste week begin ik zelf ook relaxter te worden. Ik heb natuurlijk ook niks te klagen, want voor ons heeft de coronacrisis nog geen grote gevolgen gehad. Voor de mensen in de ziekenhuizen en de ondernemers is het het ergst. Toch sprak ik voor de krant ook met mensen uit de horeca die de moed erin houden door te kijken naar wat er wél kan, zoals tijdelijk een bijbaantje zoeken. Ook hadden ze geleerd meer te genieten van hun vrije tijd. Zelf probeer ik dat na een druk jaar ook, meer te genieten van de momenten dat ik niks hoef. Ook daar helpen de kinderen mij weer bij. Zoals deze avond. Na een dag werken zat ik met een kopje thee op de bank toen onze jongste dochter naast me kwam zitten en spontaan haar arm om mij heen sloeg. Ik smolt. En ze had ook nog eens goed nieuws. Er komt een nieuwe film van Harry Potter, deel 9. De opnames van Harry Potter en de alles-anders-spreuk zijn deze week in Dokkum gemaakt…

Mijn motto voor 2022 wordt: meer genieten van het leven en kijken naar wat wél kan. Met dank aan Lena en Anouk.

Klasina van der Werf

Op mijn website heb ik vanaf het begin een dagboek in coronatijd bijgehouden. Dit is er één van.
 

28 december 2021