Kinderboekenweek

‘Meitsje fan lêzen in feestje.’ Deze tip geeft Berneboeke-ambassadeur fan Fryslân Lida Dijkstra in De Westereender van oktober. Een goede tip die ik vorige week meteen opvolgde door met de kinderen naar de boekenwinkel in Dokkum te gaan. Alleen om daar tussen al die mooie gekleurde boeken rond te lopen is al een feestje.

Ik zal er niet omheen draaien. Ik hou van kinderboeken. Misschien nog wel meer dan van boeken voor volwassenen. Ik vond het dan ook heerlijk om de kinderen toen ze klein waren voor te lezen uit de boeken van Kikker van Max Velthuijs of natuurlijk Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Prachtig om te zien hoe tijdloos die kinderboeken zijn.

Dat een goed kinderboek ook voor volwassenen heel leuk is om te lezen bewijst J. K. Rowling met de serie van Harry Potter. Het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden dat ik met deze boeken begon en ik weet nog goed dat ik het in 2007 zo jammer vond dat het laatste boek ‘Harry Potter en de relieken des doods’ verscheen.

Maar gelukkig zijn onze kinderen nu ook op een leeftijd dat ze de boeken leuk vinden. En daar maken we, zoals Lida adviseert, een echt feestje van. ’s Avonds na het jeugdjournaal zitten we met z’n drieën op de bank met een kopje thee erbij en verdwijnen we in de wereld van de tovenaarsleerling met dreuzels, zwerkbal en zweinstein. Mijn man luistert zelfs ook weleens mee. Hij is fan van Hagrid.

Nu weet ik weer waarom er – zelfs in Dokkum – rijen fans ’s nachts voor de boekwinkels stonden te wachten tot er een nieuw deel van Harry Potter verscheen. Nog nooit was het effect dat een boek wereldwijd heeft op zowel kinderen als volwassenen zo groot. Normaal gesproken houd ik niet van fantasieboeken, maar in de Potterreeks zijn veel overeenkomsten met de werkelijkheid.

Thema’s als vriendschap, moed en trouw komen in de verhalen voor, maar ook gekonkel in de politiek en de macht van de media spelen een rol. Dat maakt het denk ik zo herkenbaar. Het is ook nog leerzaam, vooral de strijd tussen goed en kwaad. Het meest boeiend vind ik de gesprekken tussen Harry en schoolhoofd Albus Perkamentus. Zo sprak Perkamentus in deel 2 de wijze woorden: ‘Uit onze keuzes blijkt wie we werkelijk zijn, veel meer dan uit onze talenten.’

We hebben deel 2 nu bijna uit en in de herfstvakantie gaan we de derde film kijken. Daarna moeten we nog even een paar jaar wachten omdat de boeken vanaf deel 4 meer geschikt zijn voor kinderen vanaf 12 jaar. Eigenlijk ben ik daar wel blij om, want ik dacht dat ik tien jaar geleden na het verschijnen van de laatste film al in een gat zou vallen. Dankzij onze kinderen kan ik dat gevoel weer even uitstellen.

Klasina van der Werf
(Bron Westereender, oktober 2021)

 

15 oktober 2021