Mannen

Soms zou ik willen dat ik een man was. Dan had ik vast een relaxter leven gehad. Mannen kunnen maar één ding tegelijk en dóen dus ook nooit meerdere dingen tegelijk. Mijn man kan bijvoorbeeld rustig een uur met de kinderen Mario karten terwijl het een bende is in huis. Of ’s avonds lekker lui voor tv een Netflix-serie kijken. Ik kijk weleens mee, maar ben dan ondertussen de was alweer aan het opvouwen of denk aan het boodschappenlijstje dat ik nog moet maken.

Bijzonder is ook dat de kinderen veel vaker ‘mem’ dan ‘heit’ roepen. Laatst had onze jongste dochter zich zeer gedaan en kwam ze bij mij om haar wond te laten zien. Het stelde niet zoveel voor, maar we vonden het toch wel de moeite waard om er even een pleister op te doen. ,,Werom hasto in pleister op dyn knibbel’’, vroeg mijn man even later aan haar. ,,Ik ha my sear dien’’, zei ze. Hij vroeg zich hardop af waarom hij daar niets van mee had gekregen. ,,Heit seit altyd, ‘net oanstelle’’’, zo luidde haar verklaring.

Deze column is niet bedoeld als klaagzang hoor. Integendeel, mannen en vrouwen zijn nu eenmaal verschillend dus kun je daar beter maar gebruik van maken. Ook uit onderzoek blijkt dat vrouwen anders denken. Zo zijn vrouwen goede luisteraars en kunnen ze zich goed inleven in anderen, terwijl mannen weer eerder tot hun punt komen. Ik heb een keer gelezen dat mannen nodig zijn om je bedrijf groter te maken, vrouwen kunnen je bedrijf beter maken en door een mix van mannen en vrouwen krijg je het beste bedrijf.

Daarom vind ik het ook zo jammer dat de nieuwe colleges van zowel Dantumadiel en Noardeast-Fryslân alleen maar uit mannen bestaan. Het viel me meteen op toen ik de foto’s op social media voorbij zag komen. Want laten we eerlijk zijn, al die mannen in donkere pakken is toch ook een beetje saai? Ik heb tot nu toe altijd in teams gewerkt met een mix van mannen en vrouwen en vind het heerlijk om met vrouwen over kinderen en uitjes te kletsen, maar ik moet toegeven, die platte mannenhumor tussendoor is soms best wel een verademing.

Het voelt een beetje alsof we terug in de tijd gaan, nu Noordoost-Friesland anno 2022 wordt bestuurd door alleen maar mannen. Niks ten nadele van de mensen om wie het gaat hoor, want ik heb alle vertrouwen in deze heren. En het wethouderschap is niet altijd even gemakkelijk, dus ik heb veel respect voor het werk dat ze doen. Maar toch vraag ik me af of er ook iemand van al deze heren überhaupt heeft nagedacht of het misschien verstandig is dat er ook vrouwen in de nieuwe coalitie zitten. Een vrouw zou daar ongetwijfeld bij stil hebben gestaan. En dat is dus precies het probleem!

Klasina van der Werf
Bron: Westereender, juni 2022
 

11 juni 2022