Nesteldrang

Nu mijn verlof is begonnen, begint het weer te kriebelen. Ik herken het nog goed van mijn eerste zwangerschap. De babykamer moet rond deze tijd helemaal af zijn, we moeten alle spullen in huis hebben en de babykleertjes moeten nú in de wasmachine. Oftewel, de nesteldrang slaat weer toe.

Van te voren was ik wel benieuwd hoe de nesteldrang bij mij zou uitpakken. Ik dacht namelijk dat nesteldrang betekende dat je je hele huis gaat schoonmaken. En dat is nooit mijn sterkste punt geweest. Ik hou ervan om alles netjes in huis te hebben, maar dat poetsen is niks voor mij.

Wat dat betreft is mijn man actiever in de huishouding. Hij maakt er meestal een heel project van. De vorige keer ontdekte hij dat de ramen van ons huis verwijderd kunnen worden zodat je de kozijnen goed kunt schoonmaken. Heel belangrijk voor het behoud van het huis, benadrukte hij. Nu heeft hij alle klimop planten van de schutting en de muur gehaald, want die richten schade aan en dat kunnen we met een peuter en een baby erbij straks niet gebruiken.

Wat dat betreft heeft hij nog meer last van nesteldrang dan ik. Toch heb ik het ook, maar dan op een andere manier. Op mijn ‘ to do-list’ staat bijvoorbeeld dat ik de fotoboeken van de vakantie en Lena haar tweede jaar nog moet maken, een filmpje van het familieweekend moet monteren en belangrijke krantenartikelen in moet plakken. Uiteraard moet dat voor de uitgerekende datum gebeuren, want daarna heb je noooooit meer ergens tijd voor.

Ook mijn moeder en schoonmoeder zijn al druk in overleg over de ramen van ons huis. Die moeten nodig gelapt worden, van binnen en van buiten, maar dat is bij ons huis (door dorpsbewoners ook wel ‘ het hoge huis’ genoemd) een hele klus. Na hun vakantie, half september, ‘sil it heve’. Hopelijk net op tijd voor de bevalling. Want er kan natuurlijk geen baby geboren worden als de ramen niet schoon zijn!

Klasina van der Werf

Bron: Gezondheid & Co, 26 augustus 2013
Voor de website Gezondheid & Co hield ik een blog bij over mijn tweede zwangerschap

26 augustus 2013