Nuveraardichheden

‘Elke gek hat syn gebrek’ is een veelgehoorde uitspraak waar ik tijdens het maken van deze Westereender aan moest denken. Al is ‘gebrek’ niet het woord dat er bij past. Onze columnist Eelkje Postma omschreef het laatst beter: ‘Elkenien hat har nuveraardichheden’. ,,Ik snap net dat minsken net skriuwe kinne, mar oaren begripe net dat ik bygelyks net borduere kin’’, zei ze in datzelfde interview.

,,Mensen hoeven het niet te begrijpen’’, zeggen Cor en Ron in een interview over hun 25-jarige jubileum in deze krant.  ,,Maar we vinden het wél belangrijk dat iedereen in hun waarde gelaten wordt.’’ Daarmee slaan de heren de spijker op z’n kop. Je hoeft niet altijd alles te begrijpen, als we het elkaar maar gunnen.

Ik ben er blij om dat er zoveel mensen in Noordoost-Friesland wonen die ergens een passie voor hebben. Hoe ‘gekker’ hoe beter. Deze mensen maken onze krant bijzonder. Neem nou Herke Bosma, die een passie heeft voor glas en de mooiste kunstwerken maakt van glas-in-lood. Of Jaep Meems, die z’n hele leven al een passie heeft voor muziek en kunst.

Gerhard Vlieger is nog steeds helemaal in de ban van fierljeppen en dokter Poorte heeft een passie voor oude auto’s. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik word altijd heel blij van mensen die ergens helemaal in opgaan. Daarom is het ook zo leuk dat we nu een nieuwe rubriek op pagina 3 in de krant hebben over bijzondere beroepen of aparte hobby’s.

We hebben zelf al een lijst met ideeën, maar tips zijn uiteraard van harte welkom. Denk maar eens goed na, iedereen kent wel een ‘gek’ met een ‘gebrek’. Soms dichterbij dan je denkt. Mijn man is bijvoorbeeld al meer dan dertig jaar gek van Cambuur. Tja, zoals Cor en Ron al zeiden: ‘Je hoeft het niet te begrijpen…'

 ‘Wat dogge jo no?’, zo heet de nieuwe rubriek. Maar misschien hadden we er ook van kunnen maken ‘Mei ik jo wat freegje, doge jo wol?’ Want als je ziet hoe ver mensen soms voor hun passie gaan, dan moet je wel ‘in bytsje gek wêze’. En dat is maar goed ook, want wat zou de wereld – en ook de Westereender – anders saai zijn!

Klasina van der Werf

Bron: de Westereender, juni 2023

 

14 juni 2023