Positief

‘Als ik de baas zou zijn van het journaal, dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever. De hele wereld werd meteen een beetje liever, want ik negeerde alle narigheid totaal. De grote mensen op 't journaal staan vaak te zeuren. Nou ja, dat zal soms ook wel best 's nodig zijn. Maar wat ik graag op TV zou zien gebeuren, dat is nieuws waarvan je denkt: 'Ha fijn'.’

Kennen jullie het nummer van Kinderen voor Kinderen nog? Voor mij is het jeugdsentiment. Elk jaar kregen mijn zussen en ik op pakjesavond de nieuwste plaat van Kinderen voor Kinderen. ‘Als ik de baas zou zijn van het journaal’ uit 1984 was één van mijn favorieten. Ik ben - ruim 35 jaar later - geen ‘baas’ van het journaal geworden, maar samen met een klein redactieteam mag ik de inhoud van de Westereender wél meebepalen. En de insteek is een beetje hetzelfde als de inhoud van bovenstaand liedje: positief. Niet voor niets wordt de Westereender ook wel de leukste krant van Noordoost-Friesland genoemd.

Ondanks de coronatijd waarin wij leven, proberen wij toch positief nieuws te brengen. Hoe? Door mensen te interviewen die inspireren. Neem nou de beppe van honderd jaar uit Haersmahiem die corona overleefde. Of Jeanette Baarsma, die in coronatijd een prachtige winkel voor dames opent in Dokkum. Ook Dennis Veenker is zo’n voorbeeld van een inspirerend persoon, hij doet er alles aan om zijn Olympische droom waar te maken. Bijzonder is het verhaal van Shazia Suri die uitgroeide van schuchter meisje tot vrouw van de wereld.

Thuis proberen we onze kinderen ook positief op te voeden. Al valt dat in coronatijd niet altijd mee nu er best veel ‘verboden’ is. Zo verheugden ze zich in het paasweekend op de komst van hun grote nicht die bij ons zou logeren. Mijn man was echter snipverkouden dus we durfden het niet aan. Stel dat hij corona heeft… Het virus is zo besmettelijk, de gevolgen zijn dan niet te overzien. Hij stapte ’s ochtends in de auto voor een test in Kollum, ik bleef thuis achter met twee teleurgestelde meisjes. Diezelfde avond kregen we de negatieve uitslag. En dat was voor ons positief nieuws.

De volgende dag maakten we meteen een ommetje, want dat is iets wat we dankzij coronatijd vaker doen met ons gezin. En als we hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder (zie Westereender april) mogen geloven verhoogt het maken van een wandeling de weerstand, productiviteit en creativiteit, vermindert stress en zorgt voor een beter humeur. Erik steunt ook de stichting van de onlangs overleden Bibian Mentel, Mentelity Foundation. Zij kreeg van de artsen te horen dat ze nooit meer zou kunnen snowboarden nadat haar onderbeen geamputeerd moest worden. Daar dacht ze zelf anders over. Mentel veroverde bij de valide sporters op één been maar liefst drie paralympische gouden medailles.

Haar verhaal deed me denken aan de 10-jarige Ilse Lotte uit Holwerd, die net als Bibian Mentel met recht de koningin van het optimisme mag worden genoemd. Ilse Lotte heeft botkanker en telt af tot ze alle chemokuren heeft gehad. Ze heeft ondanks haar prothese een duidelijk doel voor ogen: ze wil weer skeeleren en skateboarden. ,,Als alles goed gaat kan ik over twee jaar weer alles doen’’, zegt Ilse Lotte. Na het interview laat ik haar woorden nog eens goed op me inwerken. Ik schaam me voor de keren dat ik het afgelopen jaar heb gedacht aan wat er allemaal níet kan in de pandemie.

Positieve mensen als Bibian en Ilse Lotte hebben mij geleerd om juist te denken aan wat wél kan. Als volwassenen moeten we misschien meer denken als kinderen. Dan was de wereld vast meteen een beetje liever, zoals de kinderen ruim 35 jaar geleden al zongen. We moeten vooral niet te ingewikkeld denken. Zo liet onze jongste dochter van zeven jaar ons inzien hoe fijn het is om te genieten van het mooie lenteweer. ,,Want’’, zo voegde ze er aan toe. ,,De sinne kinne se net ferbiede, ek al is der corona.’’

Klasina van der Werf

Bron: Westereender april 2021
 

20 april 2021