Prik van de vrijheid

Ik heb gisteren mijn tweede vaccinatie tegen het coronavirus gehad. Dat komt goed uit, want morgen gaan we op vakantie naar Italië en Frankrijk. Ik noem ‘em dan ook de prik van de vrijheid. Alhoewel, de vaccinatie is pas na twee weken ‘geldig’ en ondertussen worden we alweer achtervolgd door de zeer besmettelijke deltavariant.

Houd het dan nooit op, vraag ik mezelf af. De coronacijfers stijgen weer in Nederland en we geven allemaal elkaar de schuld. De regering had nooit zo snel alles moeten versoepelen en de snelle stijging komt door het uitgaansgedrag van jongeren. Ik had het er met mijn man over: zouden wij ‘vroeger’ niet precies hetzelfde hebben gedaan? ‘Waarschijnlijk wel’, was onze conclusie.

Wat dat betreft hebben wij geluk dat onze kinderen nog jonger zijn, 9 en 7 jaar. Zij hebben denk ik nog het minst last van corona. Gisteren keek ik met ze naar het jeugdjournaal. Het nieuws werd gedomineerd door het overlijden van Peter R. de Vries en de overstromingen in Zuid-Limburg. Ik voel de onrechtvaardigheid en de machteloosheid. De stijgende cijfers van corona zijn nu het derde onderwerp. Kinderen in het jeugdjournaal maken zich zorgen of ze nog wel op vakantie kunnen gaan nu Nederland roodgekleurd is op de coronakaart.

‘Maken jullie je ook zorgen?’, vraag ik aan onze dochters. ‘Nee’, zeggen ze allebei. Het enige waar ze zich een beetje druk over maken is de coronatest die ze vooraf moeten doen. ‘Maar’, zo hadden ze laatst gehoord, ‘het voelt als neuspeuteren en dat doe ik nu ook weleens, dus dan valt het wel mee’, stelt de jongste. Zelf hoop ik ook dat het allemaal meevalt, dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen laag blijft, dat we ‘gewoon’ op vakantie kunnen, dat de vaccinaties helpen en dat er niet weer een lockdown komt. We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt dus het blijven voorlopig vragen.

Onze oudste dochter is inmiddels alweer druk bezig met een andere vraag. ‘Hoe heet de derde prinses ook alweer. De oudste heet Amalia, dan komt Alexia en die derde is ook ‘iets’ met een A’. We denken allemaal diep na. Opeens zegt de jongste: ‘Ik weet het, Astrazeneca?’

Klasina van der Werf

Op mijn website heb ik vanaf het begin een dagboek in coronatijd bijgehouden. Dit is er één van.

16 juli 2021