TikTok

Mag ik op TikTok? Deze vraag stelde onze dochter van 8 jaar ons vorige week. Gelukkig wist ik wat het was. Nog maar net, dankzij een artikel in De Westereender. ,,Daar ben je nog veel te jong voor’’, was mijn eerste reactie.
 
Voor degenen die het niet weten: TikTok is een kruising tussen sociale media -en een muziekapp en het is immens populair bij vaak jonge tieners. Na de vraag van mijn dochter ben ik mij eens in de wereld van TikTok gaan verdiepen. Veel kinderen maken grappige korte filmpjes op deze app met allerlei effecten. Best creatief eigenlijk. Ik vroeg me dan ook af: kan dat kwaad?
 
Volgens Jesse van Wieren is 8 jaar tegenwoordig een normale leeftijd om op TikTok te gaan. Ik heb het hem even gevraagd tijdens een interview over het Iepenloftspul van Burgum waarin deze bekende TikTokker meespeelt. Het probleem is dat ik digibeet ben. Iedereen die voor 1980 is geboren schijnt moeite te hebben met digitale media. En ik ben van ’79.
 
Diezelfde digibeten zijn dus de ouders die nu belangrijke beslissingen moeten nemen over hoe hun kinderen moeten omgaan met de nieuwe media. Alsof opvoeden zonder tablets en apps nog niet lastig genoeg is. Richtlijnen rondom opvoeden en social media zijn er niet, dus in de praktijk komt het erop neer dat we allemaal maar wat aanrommelen.
 
Maar goed, we moeten met de tijd meegaan, dus hield ik eerst met mijn man een TikTok-gesprek. We waren het erover eens dat onze dochter een privé-account mag hebben dat afgeschermd is voor de buitenwereld. Als iemand haar wil volgen moet ze ons eerst om toestemming vragen en we willen de filmpjes zien voordat ze deze plaatst. Ook stellen we duidelijke grenzen over wanneer en hoe lang ze mag TikTokken.
 
Helemaal in de wolken was ze toen we haar het laatste TikTok-nieuws onder het eten vertelden. Vervolgens hadden we een goed gesprek aan tafel over hoe je bewust en kritisch met social media kunt omgaan en over de gevaren. Heel waardevol. En wat hebben we gelachen om de eerste filmpjes die ze maakte waarbij haar zusje soms ook ‘toevallig’ door het beeld huppelt.
 
We moeten nog een hoop leren met z’n allen als het gaat om het gebruik van social media met kinderen. Maar met een beetje gezond boerenverstand en een positieve kijk op de kansen die de nieuwe media ons biedt komen we denk ik een heel eind.
 
Inmiddels heeft onze dochter 3 volgers, onder wie ik zelf, haar nichtje en beppe. En als zelfs beppe al op TikTok zit, dan moet het wel goed zitten met deze app. Toch?
 
Klasina van der Werf

De Westereender, maart 2020

4 maart 2020