Verdwaald op de Centrale As

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben verdwaald. Op de Centrale As.

Het was op een zaterdagavond, in het donker. Ik was net uit eten geweest in Leeuwarden met mijn oudste zus. ‘Stuur je een berichtje als je thuis bent?’, zei ze nog vlak voordat ik mijn Toyota Aygo instapte. Ik lachte. Ik ben nu 36 jaar, maar in haar ogen blijf ik altijd ‘it lytse suske’.

Ik had de route van Leeuwarden naar mijn woonplaats Ee al honderden keren gereden voor mijn werk. De laatste tijd duurde het ritje meestal wat langer vanwege de wegwerkzaamheden aan de Centrale As. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst dat grote bord langs de weg zag staan: Wy wurkje hjir oan de Centrale As. Een mooi moment was dat. ‘Eindelijk’, dacht ik. Na al die discussies ging het dan toch door. Onze regio doet weer mee. Dat geeft vertrouwen, voor nu en in de toekomst.

Ik reed de route inmiddels op de automatische piloot. Vanaf Dokkum was het altijd nog een klein stukje rijden richting Ee. Rechttoe rechtaan. Maar deze keer was alles opeens anders. Ik reed plotseling op een rotonde en nu moest ik snel een keuze maken. Voor mijn gevoel moest ik rechtdoor, maar mijn richtinggevoel laat me weleens in de steek. Hé, ik was op een prachtige nieuwe weg terechtgekomen: de Centrale As. Gelukkig kon ik de eerste afslag naar Broeksterwâld nemen en vervolgens terug naar Dokkum rijden. Nu moest het goedkomen.

Nobody’s Wife van Anouk was op de radio. Heerlijk dat ik nu ongestoord mee kon zingen zonder dat ik kinderen vanaf de achterbank hoorde schreeuwen: ‘Mem, net sjonge!’. Terwijl ik aan het zingen was bedacht ik me dat ik bij dezelfde nieuwe rotonde weer rechtdoor was gereden. En weer kwam ik in Broeksterwâld uit. Gelukkig zat ik alleen in de auto, dus niemand hoefde er achter te komen dat ik in de regio waar ik al mijn hele leven woon verdwaald was.  Op dat moment kreeg ik een berichtje op mijn mobiel. Mijn zus. ‘Ben je al thuis?’

Inmiddels weet ik hoe de Centrale As in elkaar zit. En het is echt een aanrader voor iedereen die denkt dat Dokkum heel ver weg is. Met de Centrale As ben je er veel sneller dan je denkt.
Tenminste; als je niet verdwaalt.

Klasina van der Werf

Bron: www.in-dokkum.nl 

18 januari 2016