Zwangerschapsdementie

,,Jullie moeten mij wel controleren hoor’’, zei ik een paar maanden geleden tegen mijn collega’s. Doelend op een verhaal dat ik ergens had opgeslagen, maar niet meer wist waar precies. ,,Dat doen we al lang’’, was het antwoord. Is het zo overduidelijk dat ik een beetje verstrooid en vergeetachtig ben, dacht ik bij mezelf?

Ja het is echt zo erg. Ik dacht altijd dat het onzin was, maar zwangerschapsdementie bestaat, weet ik nu uit eigen ervaring. Tijdens mijn eerste zwangerschap werd ik er al gek van, ik vergat belangrijke afspraken en was steeds alles kwijt. Zo had ik mijn mobiel zelfs een keer in de container gegooid. Gelukkig kwam ik er op tijd achter door mezelf te bellen.

Ook deze keer gebeuren er rare dingen. Zo moest ik laatst een potje ochtendurine naar de huisarts brengen. Voor mijn bezoek aan de supermarkt zou ik dat nog even langsbrengen, maar aan het eind van de ochtend stond het potje nog keurig op de passagiersstoel naast me, in de brandende zon. ,,Dit kan echt niet hoor mevrouw’’, zei de assistent toen ik het warme potje overhandigde. ,,Kom morgen maar terug.’’

Uit onderzoek blijkt dat ik gelukkig niet de enige ben die last heeft van zwangerschapsdementie. Volgens dr. Katherine Ellison die in haar boek ‘Het moederbrein’ onderzoek deed naar de hersenen van moeders, is het geheugen van vrouwen niet slechter, maar is de zwangere gewoon bezig met belangrijkere zaken dan het alledaagse. ,,Je kunt haar vergelijken met Einstein. Van hem is bekend dat hij nooit wist waar hij geld of cheques met grote bedragen had gelaten. Niet omdat hij dom was, hij concentreerde zich gewoon op zaken die voor hem belangrijker waren’’, aldus Ellison in haar onderzoek.

Vooral die vergelijking met Einstein spreekt me wel aan. Daar komt volgens Ellison nog bij dat je er na de bevalling beter functionerende en scherper werkende hersenen voor terug krijgt. Dus, wat kan mij het schelen dat ik mijn zus tijdens haar vakantie in Frankrijk een sms stuurde of ze langs wilde komen voor een bakje koffie. Of dat ik laatst de wc schoon maakte met ruitontdooierspray in plaats van Blue Wonder.

Het is allemaal maar tijdelijk; uiteindelijk maakt het moederschap me alleen maar slimmer!

Klasina van der Werf

Gezondheid & Co, 12 augustus 2013
Voor de website Gezondheid & Co hield ik een blog bij over mijn tweede zwangerschap

12 augustus 2013